Tispen Shannonlee Snow Grouse (Chezzy) til Nina Hordnes og Narve Johansen i Nisk avd. 5  og svenske Craigrua Rogue (Boghart, S27767/2001) til Gun Carmland er de ansvarlige.

Avdeling 5's utegående reporter var raskt på pletten hos Kennel Snørypa for å dokumentere at rasen "over natten" hadde økt i antall med ca 20-25 prosent i kongeriket. Hos Nina og Narve ute på Grimstadneset ventet det oss 8 jevne valper, 5 tisper og 3 hanner. Mor Chezzy var en smule skeptisk (hvis blikk kunne drepe..) til avd. 5's utskremte som naturlig er for alle nybakte mødre (m.fl.), så vi overlot kamera til de "innfødte" og tok praten i et annet rom.

Vi spurte litt om hvilke egenskaper som er vektlagt, og etter å ha snakket i timesvis er det vanskelig i gi et kort resyme, men i bunn ligger ønske om å fremme rasens jaktlige egenskaper gjennom en parring hvor både mor og far har dokumenterte jaktegenskaper (og som er godkjent i avlsrådet) i en kombinasjon som følges med interesse også blant de store oppdretterne i Irland og Skottland. I en rase med relativt høy innavlsgrad måles innavlsgraden i dette tilfellet snarere i promille enn prosent, noe som er viktig for den internasjonale genbasen mht. jaktlinjer.

Når det gjelder mor Chezzy fremheves egenskaper som lettdressert og samarbeidsvillig, rasetypisk løps- og søksmønster ("glir over terrenget", grundig reviering) og selvsagt rolig og stødig gemytt ("kald i hodet"). På utstilling har Chezzy bl.a 1UK, 1JKK m/HP og 1AK m/CK. Far Craigrua Rouge (Boghart)er en hannhund som er brukt mye på jakt og jaktprøver i sverige, med mange premieringer, hovedsaklig lavland. Hovedgrunnen til at denne hunden er brukt er (dokumentert) jaktlyst, bl.a 1AK m/Ærespremie. På utstilling har Boghart CERT. Klikk her for alle Bogharts resultater i den svenske "dogweb"-versjonen.

Begge hundene er importer fra Irland og Storbritannia, og i linjene finner vi igjen kjente avlshunder som Int. FTC Rushfield RascalWinnowing GrouseHarlequin of Knockalla samt de velkjente Moanruad-linjene til John Nash (som bl.a hadde over 50 jaktprøvechampions med sine røde irsk settere).

For de som ikke kjenner denne sjeldne rasen så godt, er dette en fin anledning til å gi en liten "briefing".

Den røde og hvite irsk setteren regnes av mange som orginalsetteren og som opphavet til alle de moderne setterrasene. Den "moderne" røde og hvite irsk setteren kan spores helt tilbake til hunden "York" i 1790 og videre tilbake, men i dag er rasen svært sjelden.


Legg merke til den røde og hvite irsk setteren nede til høyre i dette maleriet fra 1770

Den helrøde irsk setteren som mange mener har sitt utspring i selektiv avl fra rød/hvite overtok etter hvert i popularitet med stor suksess, mens den rød/hvite kun ble brukt som jakthunder av lokale bønder og gårdeiere i Irland. Faktisk var det på 1970 tallet så få som 10 rene røde og hvite irsk settere i rasens hjemland Irland, men gjennom en "redningsoperasjon" og ildsjeler er det i dag ca. 3000 rød/hvite på verdensbasis som nedstammer fra disse linjene.

Det har vært gjennomført flere utavlsprogrammer med "røde" irsk setter-linjer i Irland og Storbritannia, men det er fremdeles en begrenset genbase man avler på. Utfordringene rundt dette kan du lese mer om i avlsprogrammet for de rød/hvite i Norge. I dag eksisterer det mellom 30 og 40 rød/hvite i Norge, noe som er dobbelt så mange som for 2-3 år siden!

Til tross for begrenset antall, har rasen gode resultater å vise til internsjonalt både på utstilling og jakt. Med sin perlehvite pels med kastanjerøde hele flekker og aristokratiske uttrykk, har hunden stor suksess i utstillingsringen verden over. Jaktmessig finnes det også linjer som oppnår suksess, spesielt i Irland hvor det finnes flere internasjonale jaktchampions men også i økende grad i Skandinavia. Blant annet var rød og hvit irsk setter Ballycraig Annah til Laura Hirvinen den første irsk setteren (inkl. den røde irsk setteren) til å vinne det finske derby på 100års jubileet i 2001! Eksepelvis kan vi også nevne svenske Craigrua Rogue (Boghart) til Gun Carmland som har en rekke svenske jaktpremier i UK/AK, herunder 1AK med Ærespremie. I Norge kan det i skrivende stund telles på en hånd hunder som er stillt på jaktprøve, men slik utviklingen er nå vil forhåpentligvis flere og flere stille på prøver slik at vi får dokumentert de jaktlige egenskapene også i Norge. I tillegg er det "rykende ferske" avlsprogrammet et nytt og godt verktøy for rasens videre utvikling i Norge. Dette er nye og spennende trender for en veldig gammel rase!

Dersom du ønsker mer informasjon om den røde og hvite irsk setteren anbefales linkene nederst i artikkelen, samt dette rasekompendiet.

Dersom du ønsker mer informasjon om denne godkjente parringen, kan du kontakte:
Nina Hordnes, telefon 92 82 21 30
Narve Johansen, telefon 46 47 03 88
E-post: krhjohan@online.no

 Les mer om Irsk Rød og Hvit Setterwww.irskrodoghvitsetter.no