Hopp til innhold

Lot hundene pisse, må betale 2000 kr til kommunen

Reineier nekter å betale gebyret; mener hundene hans var i arbeid. Karasjok kommune står hardt mot hardt og vil ha pengene.

Båndtvang

Illstrasjonfoto: Båndtvang

Foto: Ingrid Mathilde Langvik / NRK

– Vi mener mannen må betale. Nå er vi i ferd med å skrive et brev til vedkommende. Dersom han ikke betaler, går saken til purring og så eventuelt til inkasso, sier organisasjonssjef Hilda Vuolab i Karasjok kommune til nrk.no/sami.

NRK Sámi Radio har i lengere tid forsøkt å få reineieren fra Karasjok i tale, men har ikke lykkes.

– Hundene var i arbeid

I et brev til Karasjok kommune skriver reineieren at han skulle starte til fjells da hundene hans stakk av. Dette skjedde i slutten av juni i år.

– Jeg var selv ute og bandt fast utstyret og lot dem pisse imens, men oppdaget ikke at de ble borte. Jeg kjørte straks for å lete etter dem, skriver han.

Hundene ble tatt hånd om av politiet i Karasjok, og levert til eieren samme dag. Kommunen har vedtatt å gebyrlegge hundeiere hvor politiet tar hånd om hundene. Reineieren har fått krav på 2.000 kr for de to hundene.

– Jeg anser dette for gjeterhunder i arbeid, og skal derfor ikke betale, skriver mannen og mener det ikke er grunnlag for kravet.

Skadet hester

Ifølge både politiet uttalte reineieren at hundene var sluppet ut for lufting ved 10-tiden. Politiet fikk melding like før klokken 17 om at hundene jaget to hester i en innhengning. Den ene av hestene hadde fått skader i bakbeina etter bitt.

Organisasjonssjef Hilda Vuolab viser til kommunens politivedtekter hvor det heter at det enten er båndtvang eller påbud med bruk av "čulku" på gjeterhunder.

"Čulku" er et trekubbe som knyttes fast i hundens halsbånd slik at hunden ikke klarer å komme seg langt avgårde.

Høyesterett: – Kan ikke streife

Så tidlig som i 1937 fastslo også Høyesterett at hunder i reindriften ikke kan streife fritt.

"Og det er rimelig nok. Fordi om en hund pleier å brukes til å gjete ren, er der ingen grunn til at den mer end andre hunder skal ha lov til å streife om efter behag i sin fritid.", kommenterer Per Augdahl i boka Rettskilder fra 1973.

Korte nyheter

  • Sametingsrådet om prioriteringer: – Det er prioritert en rekke tiltak utenfor indre Finnmark

    Les på nordsamisk.

    Sametingsrådet i Norge har i dag offentliggjort forslaget om hvordan fordele 30 millioner kroner i et revidert budsjett.

    I år er det opp til Sametinget selv å bestemme hvordan disse midlene skal brukes.

    – Vi gjør en stor innsats for samiske kulturinstitusjoner. Vi klarer nå også å konsentrere oss om både læremidler og næringsutvikling. Vi setter av midler i et samisk investeringsfond, sier sametingsråd Runar Myrnes Balto.

    Sjøsamiske områder er også prioritert, understreker Myrnes Balto.

    – Vi har prioritert svært mye aktiviteter utover indre Finnmark også, blant annet vil alle museene i Sápmi få et stort løft gjennom dette budsjettet, sier han.

    Sametingsrådet prioriterer også sjøsamiske prosjekter i Alta og Kvænangen, forklarer hun.

    – Slik sett er det en langsiktig plan å bygge opp enda flere institusjoner og virksomheter også utenfor indre Finnmark og de sentrale samiske områdene, sier han.

    Til oppfølging av sannhets- og forsoningsrapporten foreslår rådet en økning på 3 millioner kroner.

    – Vi har funnet ut korrigerende tiltak, samtidig som det nå er behov for å jobbe med andre ting. Blant annet at vi har laget en møteplass hvor det samiske samfunnet kan kommunisere og diskutere akkurat disse spørsmålene, sier Myrnes Balto.

    – Slik som forsoning, om det er mulig og hvordan vi kan forsones etter fornorskningen.

    Sametingets plenum korrigerer årlig budsjettet i juni måned.

    Sametingsråd Runar Myrnes Balto (NSR)
    Foto: Nils John Porsanger / NRK
  • Omstridt TF-styre konstituert: Én av ni styremedlemmer kvinne

    Tanavassdragets Fiskeforvaltning (TF) har i dag valgt et nytt styre. Og nå er én av ni styremedlemmer kvinne.

    Etter forrige møte ba miljøverndepartementet
    fiskeforvaltningen om å følge likestillingsloven og
    velge minst fire kvinner til styret.

    Første sak, som det nye TF-styret skulle behandle, var et brev fra Klima- og miljødepartementet der det påpekes at dagens styre bryter likestillingsloven, fordi det ikke er nok kvinner i styret.

    Ny styreleder Kjell Olav Guttorm sier at brevet fra departementet er den neste saken de skal behandle. Han mener det er laksebreveierne som må gi plass til flere kvinner i styret. Han er representant for Karasjok kommune, men kommunen har valgt inn to menn, i stedet for en kvinne og en mann.

    – Det er den neste saken som vi skal behandle. Det er naturlig at medlemmene nå setter seg sammen og prøver å finne en løsning. Det ville vært det beste. Men det er en sak som først og fremst kanskje angår laksebreveierne.

    Guttorm sier at det er et vanskelig å si når de vil løse spørsmålene fra KLD.

    – Vi må først se på hva KLD sier til oss, at vi må gjøre slik som de vil, sier nestleder Rune Aslaksen.

    – Vi er fra Karasjok-siden klare til å rette opp dette, dersom det kommer krav om det, sier Guttorm.

    Og kravet kan komme raskere når den nye lederen får begynne å styre TF.

    Tidligere styreleder Sverre Kimo Pedersen mener det er best at staten trår til.

    – Det viser at vi er ikke i stand til å fungere og da er det best at staten trår til og lager et annet organ som kan gjøre en forvaltning som kommer til laksens beste. For nå holder vi på med strid om personer, makt og posisjoner uten at de posisjonene blir lovlige.

  • Sihti viesáda vuojnojt gåktu Ájluovtan ja Badjesijdan galggá liehket

    Gåktu Ájluovtan ja Badjesijdan sjaddá liehket jagen 2050, dan birra galggá Hábmera suohkan álmmuktjåhkanimijda gåhttjot.

    Sjaddá workshopa gånnå viesáda bessi oassálasstet ja árvvalusájt buktet Ájluovta ja Badjesijda ådå gieldaoassepládnabarggujda.

    Tjåhkanime sjaddi Ájluovta/Ájlátte sebrudakvieson snjilltjamáno 3. biejve kloahkka 18:30-20:30 ja Kraftstasjåvnån Hábmerahallan Badjesijdan snjilltjamáno 4. biejve kloahkka 18:30-20:30.

    Drag sentrum i Tysfjord
    Foto: Simon Piera Paulsen / NRK