Artikkel av Peder W. Cappelen
Irsksetteren: Verdens vakreste fuglehund? Få hunder - uansett rase - vekker skjønnhetssansen vår på samme måte som den røde irske setteren. Men den er ikke bare vakker – jaktprøveresultatene de siste årene viser at rasen også gjør store fremskritt som jakthund. Peder W. Cappelen Over store deler av verden går irsksetteren for å være en såkalt «show-dog»; det vil si en ren utstillingshund som vinner grupper og Best in Show-konkurranser grunnet sitt vakre utssende. Og vakker – det er irsksetteren. Sett med undertegnedes ikke særlig objektive øyne kanskje den vakreste hunderasen vi har, i hvert fall på tispesiden. Som navnet tilsier stammer den irske setteren fra Irland. Der hadde man på slutten av 1800-tallet en forkjærlighet for røde og hvite hunder. Men allerede den gang gikk debatten høyt om hvorvidt irsksetteren skulle være rød og hvit eller helt rød; i 1882 gikk tilhengerne av «de røde» av med seieren, og etter dette måtte alle irsksettere være røde for å kunne vises på utstillinger. Konsekvensene dette vedtaket hadde for rasen kan man bare gjette på, men det blir sagt at det var den røde og hvite typen som dominerte jaktlig sett. Kanskje hadde ikke veien for irsksetteren som jakthund vært så lang og tung som den ble, hvis man fra begynnelsen av hadde tillatt begge fargevariantene innen rasen. Det er i hvert fall udiskutabelt at avlsgrunnlaget ble vesentlig smalere. Og mange oppdrettere gikk dessuten etter hva som sies over til engelsk setter – da slapp de fargebegrensningene som gjorde avlsarbeidet vanskeligere.
Kjøp av irsksetter Forskjellene på individene innen rasen i Norge er større når det gjelder irsksetter enn hva forholdet er for de andre stående, britiske fuglehundrasene. Årsaken er først og fremst rasens historie som utstillingshund.
Innen en del oppdrettsmiljøer er det fremdeles eksteriøret og oppnådde prestasjoner i utstillingsringen som danner grunnlaget for avlen. Derfor er det avgjørende å lese stamtavlen nøye før en skaffer seg en irsksetter; at du har klart for deg hva du er ute etter, og at du kontakter personer med inngående kjennskap til de forskjellige linjene innen rasen. |
Denne reportasjen er skrevet av Peder W.Cappelenog gjenngitt i dette magasinet etter avtale.All kopiering av innholdet er forbudt.