Hopp til innhold

Lot hundene pisse, må betale 2000 kr til kommunen

Reineier nekter å betale gebyret; mener hundene hans var i arbeid. Karasjok kommune står hardt mot hardt og vil ha pengene.

Båndtvang

Illstrasjonfoto: Båndtvang

Foto: Ingrid Mathilde Langvik / NRK

– Vi mener mannen må betale. Nå er vi i ferd med å skrive et brev til vedkommende. Dersom han ikke betaler, går saken til purring og så eventuelt til inkasso, sier organisasjonssjef Hilda Vuolab i Karasjok kommune til nrk.no/sami.

NRK Sámi Radio har i lengere tid forsøkt å få reineieren fra Karasjok i tale, men har ikke lykkes.

– Hundene var i arbeid

I et brev til Karasjok kommune skriver reineieren at han skulle starte til fjells da hundene hans stakk av. Dette skjedde i slutten av juni i år.

– Jeg var selv ute og bandt fast utstyret og lot dem pisse imens, men oppdaget ikke at de ble borte. Jeg kjørte straks for å lete etter dem, skriver han.

Hundene ble tatt hånd om av politiet i Karasjok, og levert til eieren samme dag. Kommunen har vedtatt å gebyrlegge hundeiere hvor politiet tar hånd om hundene. Reineieren har fått krav på 2.000 kr for de to hundene.

– Jeg anser dette for gjeterhunder i arbeid, og skal derfor ikke betale, skriver mannen og mener det ikke er grunnlag for kravet.

Skadet hester

Ifølge både politiet uttalte reineieren at hundene var sluppet ut for lufting ved 10-tiden. Politiet fikk melding like før klokken 17 om at hundene jaget to hester i en innhengning. Den ene av hestene hadde fått skader i bakbeina etter bitt.

Organisasjonssjef Hilda Vuolab viser til kommunens politivedtekter hvor det heter at det enten er båndtvang eller påbud med bruk av "čulku" på gjeterhunder.

"Čulku" er et trekubbe som knyttes fast i hundens halsbånd slik at hunden ikke klarer å komme seg langt avgårde.

Høyesterett: – Kan ikke streife

Så tidlig som i 1937 fastslo også Høyesterett at hunder i reindriften ikke kan streife fritt.

"Og det er rimelig nok. Fordi om en hund pleier å brukes til å gjete ren, er der ingen grunn til at den mer end andre hunder skal ha lov til å streife om efter behag i sin fritid.", kommenterer Per Augdahl i boka Rettskilder fra 1973.

Korte nyheter

  • Sjefen i sametingsrådets EU-avdeling med kritikk til Sverige og Finland

    Sjefen i Samerådets EU-avdeling, Elle Merete Omma, mener Sverige og Finland har mye å lære av EU i blant annet skogspørsmål.

    – Man er mer åpen for å diskutere de spørsmålene her, sier hun.

    Hun har denne uken deltatt på EU Arctic forum i Brussel, som avsluttes i dag.

    Til SVT Sápmi deler hun sine tanker om EU:s rolle angående urfolksspørsmål.

    – Når man ser på EU:s utenrikspolitikk når det gjelder urfolksspørsmål, er den veldig utviklet. Men det savner en implementering innen EU hvordan man kan styrke samiske rettigheter og våre menneskerettigheter. Det blir mest tydelig når man ser disse fornybare energiregelverkene og lovene om mineraler, sier hun.

    Hun velger også å sende kritikk til Sverige og Finland.

    – Samtidig er det viktig å peke på at EU har mange bra forslag til lovverk når det gjelder for eksempel skogsspørsmål. Der er de i forkant og mye lengre frem enn de nordiske landene. Folk er mer åpne for å diskutere spørsmålene enn Stockholm og Helsinki er, sier hun.

  • Sjaddá vat Árran julevsáme guovdátja direkterra

    Gávtses lidjin virggáj åhtsåm direkterran Árran julevsáme guovdásj OV:an, valla guovtes lijga åhtsåmusáv gæssádam. Akta åhttse ij lim almulasj.

    Akta åhttsijs lij åvdep direkterra Filip Mikkelsen. Sån lij direkterra guovdátjin jages 1994 gå rabáduváj gitta jahkáj 2011. Ja uddni l pensjonissta, priváhta æládusdoajmme ja bájkálasj politihkkár Hábmerin.

    Oattjoj badjelasj millijåvnåv gå direkterravirgev hæhttuj guodet 17 jage maŋŋela gå virggáj álgij.

    Filip Mikkelsen la dal virggáj biejaduvvam direkterran Árranin.

    Virgge l jahkegávddavirgge nielje jahkáj, ja la máhttelisvuohta guhkedit vas niellja ådå jagij.

    Bedriftskompetanse la viehkken læhkám stivra bargguj virgádittjat ådå direkterav.

    Bedriftskompetanse l stivraj oajvvadam Filip Mikkelsenav ådå direkterran.

    Stivratjåhkanimen mánnodagá mierredij ieneplåhko stivras dav oajvvadusáv tjuovvot.

    Stivrrajådediddje Amund Eriksen fámov oadtju sjiehtadallat ja barggosjiehtadusáv dahkat. Barggosjiehtadus åvddån biejaduvvá stivrraj maŋŋela, tjállá stivrrajådediddje Árrana næhttabielen.

    Filip Mikkelsen
    Foto: Elena Paulsen / NRK
  • Store skogbranner i Canada - tusenvis evakuert

    I den vestlige delen av Canada herjer store skogbranner. Brannkonstabler kjemper nå mot over 100 branner.

    I byen Fort Nelson har rundt 5000 innbyggere blitt evakuert og det mest nærliggende urfolksreservatet i nordøstlige delen av British Columbia har fått evakueringsordre.

    Evakueringene knyttes til en av årets første større skogbranner i Canada. Brannen omfatter 524 kvadratkilometer og var mandag 2,5 kilometer unna Fort Nelson.

    Nordlys dannet bakteppe rundt en skogbrann nær Fort Nelson i British Columbia lørdag.
    Foto: AP