Unghunden debuterte med å vinne klubbmesterskapet på Garen i februar, deretter fulgte 3 x 1UK og 4 x 2UK på tretten starter, fordelt på vinter og høst. I tillegg gjorde hun seg bemerket i høystatusløpene med 3. premie Norsk Derby og 6. plass Rjukan Unghund Grand Prix. 1UK i utstillingsringen har hun også. Når alle poengene er talt opp står hun som vinner av NISK Norgescup UK og som nummer to i kåringen Årets Irsk Setter unghund, slått av vinneren Vinnsåsens Ruffen 2 på flere antall starter men lik poengsum.

 
"US" A Magic Dream

Du sier at Magic er en ulv i fåreskinn. Hva mener du med det?
 
Magic ble født 29. oktober 2007 i Bergen i et kull på seks tisper og fem hanner. Hun har fra første stund vært en hund med et fantastisk gemytt. Inne i huset er hun lojal, kjælen, oppmerksom, snill og rolig. Men dette forandrer seg fort når vi skal ut i terrenget på trening, jakt eller prøver. Så snart kobbelet er av er hun ett ”råskinn”, da er det full fart forteller Svein lattermildt.
 
Hva liker du best; jakthunden Magic eller prøvehunden Magic?
 
Det synes jeg er et vanskelig spørsmål, fordi jeg mener at den beste prøvehunden også er den beste jakthunden og vice versa. Det ville være en fallitterklæring i forhold til vårt avlsarbeid hvis vi skulle utvikle hunder som enten var svært gode jakthunder eller svært gode prøvehunder. Magic er en fantastisk jakthund som både jeg og andre har skutt mange ryper for. Grunnene til at hun er en fornøyelse å jakte over er de samme som gir uttelling på prøver. Hun er relativ liten og lett med en fantasisk ”motor”, så hun blir sjeldent sliten. Dernest har hun et fabelaktig jakt instinkt, hun er smart og har en fin nese. Magic er stødig i stand, reiser frisk og er helt komplett rolig i oppflukt og skudd. Disse til dels ekstreme egenskapene gjør henne til en komplett fuglehund i mine øyne.
 

Svein, Magic og Hege
 
Du har også broren til Magic, "US" A T-Bird.  Er du like fornøyd med han?
 
T-Bird er en fantastisk hannhund som har veldig mye av de samme egenskapene som Magic har. Han har vært med oss hele sesongen og har prestert meget godt. T-Bird har blant annet oppnådd 1x1UK 4x2UK samt han tok seg til finalen i Norsk Derby. Generelt har mange fra dette kullet gjort det bra på prøve og utstilling, og det er også svært viktig avlsmessig at åtte av elleve hunder i dette kullet er røntgenfotografert, hvor samtlige er dokumentert fri for HD.
 
De fleste har noen forsøk før ”alt klaffer”. Kan du kort beskrive din ”fuglehund-karriere”?
 
Jeg har gjennom hele mitt voksne liv hatt en drøm om å jakte rype med stående fuglehund. Litt tilfeldig ble jeg i 1997 ansatt som direktør på Quality Vestlia Hotel på Geilo. Jeg tenkte at nå var tiden inne for å få oppfylt den gamle drømmen. Etter litt diskusjoner med noen fuglehundfolk på Geilo dukket navnet Elin Wittusen opp. Jeg tok kontakt og avtalte å besøke henne i Eggedalen hvor hun holdt til den gang. Det endte opp med at jeg kom hjem med en 6 uker gammel hannhund etter US Coconut Dream og Høylandets Trym. Dette var i 1998. Hunden fikk navnet US Trym. Kontakten med Elin ble opprettholdt og det ble etter hvert mange treningsturer og telefonsamtaler med henne. Jaktprøver ble interessant og jeg fikk min første premiering med 2UK fredag og 1UK på lørdag under vinterprøven på Rjukan når Trym var ca 1 år. Senere ble det også finale i Artic Cup, finale Norsk Derby, finale Rjukan Gand Prix og finale Forus Open med Trym. Etter dette har det gått slag i slag i både UK, AK og VK. Jeg kjøpte US Coco Chanel som er moren til Magic av Elin i 2001.
 
Kan du fortelle litt om linjene bak Magic?
 
Moren er som nevnt vår egen US Coco Chanel etter ikke ukjente NJCH US Specific og Wingbeat Bailey. Fra samme kullet kom jo blant annet US Tornado til Rune og Randi som har gjennom mange år vist eventyrlige resultater. Og vi har også kullsøster US Cornflakes som blant annet har 9x1AK samt en rekke UK og VK premier. Coco har selv en lang og god historie med resultater i AK og VK med 2. premie finale på Trippelprøven i 2005 som foreløpig høydepunkt.
Hovedårsaken til at vi valgte US Zimbad  (NSUJCH US Phantomet/US A) når vi skulle parre Coco har sin bakgrunn i de fantastiske resultatene som kom etter valpene mellom US Specific og US Zimbad. Vi hadde tro på at Coco kunne videreføre morens egenskaper som en god avlstispe. Og derfor er det nå ekstra gledelig for oss at Magic, T-Bird og de andre valpene viser gode takter.
 

Coco med valper
 
Godt avlsarbeid er uten tvil viktig, men mye av resultatet kommer vel an på fører?
 
Min filosofi når det gjelder trening og dressur er først og fremst å bygge opp et gjensidig tillitsforhold til hundene jeg arbeider med. Hunden må tidlig forstå forskjellen mellom rett og galt. Jeg prøver å være veldig konsekvent på dette slik at hunden føler seg trygg på meg. Det nytter ikke å si nei til en valp som gnager på en sko for så å gi den en gammel tøffel å leke med! Det er også viktig å prøve å lese hvilken type hunden er før du bestemmer deg for hvilket opplegg du vil kjøre. Hunder er forskjellige individer som oss mennesker med ulik personlighet og det er veldig viktig å ta hensyn til dette hvis du ønsker å lykkes.
 
Hva gjelder treningsmetoder så går det veldig mye ut på å forsterke eller redusere hundens medfødte egenskaper. Forsterke positive egenskaper og redusere eller fjerne negative egenskaper. For eksempel, en hund med stor jaktlyst og god motorikk vil ofte ha store og gode søk med et intenst ønske om å ligge først i terrenget hele tiden, dette er egenskaper jeg ønsker å forsterke. Slike hunder har ofte en tendens til å ”presse” fuglen, sågar tjuvreise og vil veldig ofte ønske å forfølge fuglen, dette er egenskaper som jeg ønsker å fjerne. Jeg terper mye på grunndressur som sitt, kom og dekk og er veldig klar og konsekvent på dette. Jeg synes også det er viktig å begynne tidlig med grunndressur. Klok av skade tar jeg aldri en unghund med i fjellet før grunndressuren sitter, og da mener jeg at den skal sitte så godt at hunden velger å etterkomme mine kommandoer fremfor å for eksempel forfølge fugl.
Det at en hund reiser djervt er noe jeg setter stor pris på, og bruker en del tid på dette spesielt i ung alder, og bruker gjerne godbiter til denne treningen. Det samme gjelder også apport-dressur, både på land og i vann.
 
Videre vektlegger jeg å sørge for at hunden har god grunntrening mht styrke og kondisjon, og å vedlikeholde dette hele året. Ros er kanskje det viktigste verktøyet jeg bruker når det gjelder trening. Syntes det er veldig viktig å rose hunden når den gjør ting riktig. Den vil fort forstå forskjell mellom rett og galt.
 
Du har nå forlatt verdens beste by, og flyttet til Folldal. Hvorfor det?
 
Sommeren 2007 kjøpte jeg en gård på Dalholen (10 minutters kjøring fra Kongsvold-terrengene) sammen med min kjæreste Hege Mejdell. Her har vi funnet vårt paradis. Gården har 250 mål inngjerdet innmark med fantastiske treningsmuligheter. Dette er en av de første gårdene som ble etablert i Folldal og har en lang og interessant historie. Hovedhuset er bygget i 1927 i laftet tømmer og har ikke vært bebodd på 40 år før vi overtok. Vi har hatt en hektisk tid med restaurering og påbygging, men nå er det meste på plass og jeg bor her nå permanent.
 

Toftan gård på Dalholen
 
Dere har nå registrert kennelnavnet Kongsvoldrypa. Hvilke planer har dere for avlen videre?
 
Hege og jeg har nå syv hunder; US Coco Chanel, US Cornflakes (nr. 2 norgescup AK), US Dixi Babe, US Kvikklunsj (nr. 1 Norgescup AK), US A Magic Dream, US A T-Bird og ES Vestviddas Fauna. I skrivende stund har vi to kull med til sammen tolv valper, ni etter Coco/Zimbad og tre etter Dixi/E-Peik av Missevarri. Vi venter også et kull på Fauna/Streitkampens Charlie ca. 15. februar.
 
Det virker som dere har tatt steget fullt ut. Har dere flere planer for den nye tilværelsen i ”ødemarken”?
 
Vår målsetting her oppe på gården er å drive profesjonelt med hund. Vi skal jobbe meget seriøst med oppdrett av stående fuglehunder, med vektlegging på god oppfølging av våre valpekjøpere. I tillegg vil vi arrangere dressurkurs for nybegynnere og viderekomne med dyktige instruktører, trening på tamfugl, føring av hund i fjellet, apport trening/-bevis, ta inn hunder til dressur- og kondisjonstrening, personlig veiledning og oppfølging, jobbe med omplassering av hunder og ellers det vi kan bidra med. Vi ønsker gamle og nye venner velkommen til oss for en hyggelig hundeprat!
 
Kennel Kongsvoldrypa: Hege og Svein, Tøftan, 2584 Dalholen. Tlf.: 92828274 (Svein) eller 45851307 (Hege). E-post: svein.stromsnes@gmail.com