AVLSKRITERIER PÅ UTKRYSSHUNDER
Kriterier for videre avl i krysningsprosjekt IRHS i Norge etter utkryss-generasjon X1;
Det må søkes NISK avlsråd i god tid om å få godkjent kombinasjonen av hunder man ønsker å bruke. For at valpene skal kunne registreres i NKK må de ha godkjenning fra NISK avlsråd. For å få slik godkjenning fra avlsrådet må følgende kriterier oppfylles:
Regler for registrering av utkryssvalper hos NKK finner du HER
Innavlsgrad:
Det må tilstrebes å ha lavest mulig innavlsgrad (COI) i kombinasjonene. Parringer som gir COI på 6,25 % (5 generasjoner) eller mer vil ikke bli godkjent.
Krysningshund skal brukes bare en gang. Men i tilfeller hvor individ har oppnådd minst 2AK på jaktprøver og en EXC på utstilling kan den unntaksvis brukes 2 ganger. Begrunnelsen for begrenset avl for krysningshunder er å nå målet om økt genetisk variasjon. Dette vil en ikke oppnå dersom en enkelt hund blir brukt for mye.
Matadoravl må under ingen omstendigheter foregå i denne rasen. Henviser til NKK sine etiske regler for avl. NKK sin grunnleggende anbefaling er at en hund ikke bør ha flere avkom enn tilsvarende 5% av antall registrerte hunder i rasepopulasjonen i en 5-årsperiode.
Jaktlyst:
En av foreldrene skal som minimum ha 3. premie på jaktprøve, eller kunne dokumentere jaktegenskaper i form av kritikk fra jaktprøvestart hvor den har vist premieringsverdig søk i minimum 45 minutter og minimum 1 stand, eller minimum 2 jaktprøvestarter hvor det er dokumenter premieringsverdig søk i 45 min på begge starter. Den andre av foreldrene skal komme fra linjer der foreldre eller søsken er jaktpremiert.
Eksteriør:
- Begge foreldre må ha oppnådd Very Good på utstilling.
Unntak: en X1 hund uten riktig fenotype kan ikke stille på utstilling og har ikke dette kravet, men må ha stilt på mønstring for en eksteriørdommer med fullstendig beskrivelse/kritikk av hunden.
Helsekrav skal dokumenteres med veterinærattest.
- For å komme raskt tilbake til typisk eksteriør SKAL kombinasjonene være mellom en IRHS og en X-hund. To krysningshunder SKAL ikke brukes sammen. Her henvises det til andre krysningsprosjekter som for eksempel Norsk Lundehund som har disse kriteriene og har oppnådd gode resultater med denne form for avl.
Helsekrav:
- Dokumentert HD-status. Begge foreldre HD A eller B (Fri)
- Testet eller dokumentert arvelig fri for CLAD.
- Testet eller dokumentert arvelig fri for Von Willebrand Disease (VWD). En av foreldrene kan være bærer.
- Fri for arvelige defekter som haleknekk, bittfeil, dvergvekst, testikkelmangel o.l.
- Hundene må være sykdomsfri.
- Godt gemytt.
Registrering av farge i Hundedatabasen til NKK
Alle valper av andre og tredje generasjon vurderes for riktig fenotype i henhold til rasestandarden. Denne vurderingen av riktig fenotype vil bli gjort av oppdretter og i tillegg av avlsrådet i NISK. Det gjøres ved at et bilde som viser hele kullet samlet sendes til avlsrådet for vurdering. Der det er tvil om at valpene er innenfor rasestandarden skal dette avgjøres av en FCI godkjent utstillingsdommer.
Kontrollen av kullet finner sted mellom valpenes 2 og 3 leveuke. De skal være minimum 2 uker, men ikke eldre enn 3 uker. Resultatene fra denne kontrollen videreformidles umiddelbart til styret i NISK.
Andre og tredje generasjon, som ikke har riktig fenotype (hvor hunden er overveiende rød), kan ikke stilles på utstilling, men kan starte på jaktprøver. De skal registreres med avlssperre. De skal også merkes på stamtavlen med farge rød. Avlssperren kan oppheves hvis dette viser seg å være en hund som gjør det godt på jaktprøver. Eventuelt avvik fra avlssperren må behandles og godkjennes av styret i NISK.
Det er svært viktig at alle oppdrettere registrerer farge på riktig måte. En overveiende rød eller helrød hund kan ikke registreres som rød og hvit selv om rasen heter Irsk rød og hvit setter.
Kombinasjoner av utkryss:
X1 hund parret med ren IRHS skal registreres som X2
X2 hund parret med ren IRHS skal registreres som X3
X3 hund parret med ren IRHS skal registreres som IRHS
NB! Det skal ikke forekomme kombinasjoner mellom ulike utkrysshunder.
I spesielle tilfeller kan avlsrådet etter skriftlig søknad gi dispensasjon fra overnevnte kriterier.
Vedtatt på RS 4. mai 2025.