Bakgrunn
Hovedstyret i Norsk Irsksetterklubb har siden 2020 jobbet med å endre måten NISK har vært organisert på. Årsaken til dette var at organisasjonsmodellen ikke var optimal med utgangspunkt i de utfordringene klubben har hatt gjennom årene. Slik styringsmodellen har vært utformet har ikke beslutningsstrukturen vært entydig, noe som til tider har medført usikkerhet i avdelingene. Parallelt med dette har NKK utarbeidet en ny lovmal og FKF har ytret ønske at NISK gjør endringer i sitt lovverk slik at dette blir i tråd med denne malen. Våre lover vil med dette bli mer lik andre klubber i FKF, noe som er ønskelig.

På Representantskapsmøtet (RS) 2021 ble det nedsatt et arbeidsutvalg for gjennomgang av lovverket, og på RS 2023 ble det gjort et vedtak om ny modell for vår organisasjon. Det ble slått fast at formålet til NISK skal være styrende for valg av organisering.  Hovedstyret har på grunnlag av utvalgets innspill jobbet videre og justert de områdene i lovverket som RS utpekte for endringer. I en del av avdelingene har det vært stort engasjement og det har kommet inn forslag, som i stor grad er forsøkt ivaretatt. Endringene vil i hovedsak være gjeldende fra 1. januar 2024.

Til tross for den lange prosessen og vedtak 5.mai 2023 er det fortsatt noen avdelinger som har motvilje mot den nye modellen. Hovedstyret (HS) hadde nylig et møte med dem for å oppklare utydeligheter. I møtet ble avdelingene sterkt oppfordret til å komme med innspill til tekst i lovverket som skulle sikre avdelingenes rett til å beholde råderett over egne midler, noe de da lovet å gjøre. Det har aldri vært HS intensjon å kunne frata avdelingene retten over egen økonomi. Dessverre har ikke HS så langt mottatt noen tilbakemeldinger på dette, noe som er meget frustrerende og hindrer den videre prosess i å få på plass en enhetlig forståelse for HS og avdelingenes oppgaver.

Hovedprioriteringer og nye «grep»
Hovedstyrets viktigste oppgaver er arbeidet med å fremme utviklingen av rasene Irsk setter og Irsk rød og hvit setter. Det vesentlige er da å rekruttere og ivareta alle eiere av irsksettere.  

Dette vil også si at arbeidet med å styrke og tilrettelegge for avdelingene må ha prioritet, for at disse skal ha fokus på å arrangere lokale aktiviteter og ha god kontakt med medlemmene.

For avdelingene betyr endringene at de ikke lenger er egne juridiske enheter, da alle i NISK er samlet under ett felles organisasjonsnummer.

Vi har felles bank, men hver avdeling har egen bankkonto som de disponerer selv. HS skal ikke disponere avdelingens midler. Avdelingene setter selv opp aktivitetsplan og budsjett. Dette skal sendes inn til HS for godkjenning for å sikre at pengebruken samsvarer med det oppsatte budsjettet.  Skulle det oppstå behov for endringer i budsjetter, kan avdelingene søke HS om godkjenning for disse fortløpende. Økonomiansvarlig i HS vil ha tilgang til kontoer og kan ved mislighold stenge tilganger, dette for å sikre avdelingens midler.

Alle lokale leieavtaler forblir lokal. Her må avdelingene sikre seg skriftlige avtaler mellom utleier og avdelingsleder/styret.

Videre slipper avdelingene selv å føre regnskap. Dette føres nå sentralt og medfører mindre administrative oppgaver. Avdelingskasserer ’s oppgave vil bestå i å administrer avdelingens bankkonto, og avstemme bilag som sendes månedlig inn til felles regnskapsbyrå. Kostnaden til regnskapsbyrå og regnskapsprogram dekker HS, ca. kr. 35.000, - årlig. Det vil bli ført avdeligsregnskap og tatt ut rapporter regelmessig.

Dette vil gjøre kasserer jobben enklere. Vi har hatt utfordringer med opplæring til regnskapsprogrammet, ulik kunnskap og erfaring da kassererne skiftes ut ved valg, og dermed ulik kvalitet på regnskapsjobben.

Hovedstyret har også utarbeidet en ny økonomiveileder til hjelp for avdelingene; https://www.nisk.no/oekonomi.521073.no.html

Avdelingens fokus kan derfor i større grad være rettet mot aktiviteter og medlemmene.

I avdelingene skal årsmøter som vanlig avholdes. Her skal regnskap behandles, men ikke godkjennes. Dette gjøres på Representantskapsmøtet.  Lokale revisorer utgår da regnskapet blir revidert samlet for NISK.

Andre endringer som har betydning er at grasrotandelen blir felles, og vil bli fordelt etter antall medlemmer i avdelingene. MVA kompensasjonen fra NKK blir søkt om og utdelt fra hovedstyret, ut fra hver avdelings driftskostnader.

Veien videre
HS er fornøyd med at klubben nå blir mer samlet, og kan avlaste avdelingsstyrene i forhold til administrative oppgaver. Samtidig har avdelingene fortsatt sin egen økonomi og setter opp sine aktiviteter som de ønsker. Fokuset skal være medlemmer, rekruttering og aktiviteter.

Hovedstyret har ut fra sitt mandat utført sin oppgave og håper at medlemmene er fornøyde med arbeidet. NISK vil som alle andre organisasjoner ha behov for revideringer i sitt lovverk og må fortsatt ha fokus på endringer/forbedringer i årene fremover.

Hovedstyret i NISK.