I praksis vil det si at avkom etter utavlsparinger kan registreres i Norge og nyte rettigheter hva angår deltakelse på jaktprøver og utstilling nærmere beskrevet i utavlsprogrammets regler og retningslinjer.
Registrering forutsetter at reglene og retningslinjene stadfestet i programmet blir fulgt, og at en skriftlig bekreftelse fra «the Outcross Comitee» vedlegges registreringsanmeldelsen.
Programmet vil således helt og holdent være administrert gjennom den internasjonale utavlskomiteen i rasens hjemland Irland.
NISK v/avlsrådet vil få tilsendt en kopi fra NKK av alle godkjente utavlsregistreringer i Norge, inkludert en kopi av den obligatoriske godkjenningen fra «the Outcross Comittee».

All informasjon om utavlsprogrammet, herunder regler og retningslinjer, ligger i orginalformat på hjemmesiden til den irske kennel klubben. Den er fasit.
Nedenfor har vi oversatt informasjon til norsk, med forbehold om feil oversettelse:

Irsk rød og hvit setter er en av Irlands ni hunderaser som alle er brukshunder. Etter at irsk rød og hvit setter ble anerkjent som egen rase har antall individer vokst betraktelig, men antallet er fortsatt lavt internasjonalt med en relativt høy innavlsgrad, særlig når innavlsgraden beregnes over ti generasjoner. Majoriteten av irsk rød og hvit setter (internasjonalt, red. anm.) er avlet som utstillings- og selskapshunder. Det er et relativt lavt antall jaktlinjer, og disse er i stor grad nært beslektet.

Utavlsprogrammet er viktig for å øke den genetiske diversiteten i rasen og hindre fremveksten av ytterligere helsemessige- og genetiske problemer som følge av innavl. Det er bedre å handle forebyggende for å forhindre et økende problem enn å vente til situasjonen er enda mer kritisk.

Det er økende interesse for irsk rød og hvit setter som jakthund, særlig i land med en sterk tradisjon for bruk av stående fuglehunder, men det er blitt uttrykt stor bekymring for mangel på ubeslektede jaktlinjer og høy innavlskoeffisient. 

Irsk rød og hvit setter er først og fremst en brukshund, og en viktig del av vår kulturarv mht. natur og sport. 

Den Irske Kennel Klubben (The Irish Kennel Club) har hovedansvar for status, helse og utvikling av sine nasjonale raser, og tar sitt ansvar alvorlig for å sikre fremtiden for irsk rød og hvit setter i tråd med rasens stolte arv. 

The Irish Kennel Club og Irish Red & White Setter Club forventer at det kun vil være et lite antall oppdrettere nasjonalt og internasjonalt som vil delta.  

Utavlsprogrammet har fornuftig nok ikke fastsatt noen slutt-dato, ikke med det formål å være evigvarende men for å sikre den nødvendige interesse, opptak, utkomme, suksess med utavl og for å sikre nok tid til å slå fast når og om målet med utavlsprogrammet har blitt nådd. 

Vi er i den heldige posisjon at det finnes arvemateriale hos irsk setter av gode jaktlige linjer som genetisk er svært nært beslektet med irsk rød og hvit setter. Det var faktisk rasenes felles opphav som gjorde at irsk rød og hvit setter kunne gjenoppstå. 

The Irish Kennel Club og utavlskomiteen (i Irland, red. anm.) vil kontinuerlig overvåke programmet og engasjere genetisk ekspertise etter behov. Vi ser frem til samarbeid med andre nasjonale kennel klubber og interesserte oppdrettere.

Regler og retningslinjer for det internasjonale utavlsprogrammet.

Det er tilsiktet at irsk setter og irsk rød og hvit setter fra land tilknyttet FCI, eller fra land der The Irish Kennel Club og den nasjonale kennelklubben har en gjensidig avtale kan brukes i dette utavlsprogrammet. Dette er et internasjonalt utavlsprogram som er godkjent av The Irish Kennel Club og det vil bli gjennomført i samarbeid med The Irish Red & White Setter Club, Irish Red Setter Clubs, The Irish Kennel Club og andre nasjonale kennel klubber.

 
  • Alle irsk setter og irsk rød og hvit setter som skal delta i utavlsprogrammet, må godkjennes av utavlskomiteen.
     
  • Alle irsk setter som skal delta i programmet må ha gyldig helsesertifikat hva gjelder Canine Leucocyte Adhesion Deficiency (CLAD), Hip Dysplasia (HD), samt en generell veterinærattest hvor skulderhøyde også fremgår. I tillegg må også bilder med minimum to-siders profil vedlegges.
  • For deltakende irsk rød og hvit setter gjelder samme krav til dokumentasjon og sertifikater, og i tillegg sertifikat som dokumenterer at hunden er fri for Von Willebrands sykdom.
     
  • Alle testinger av Von Willebrands sykdom, CLAD og Hip Dysplasia skal utføres av godkjent veterinær.
     
  • Alle stamtavler, helsesertifikater og all annen relevant dokumentasjon må framlegges for utavlskomiteen i The Irish Kennel Club fire måneder før eventuell paring. Eventuelle avvik i forhold til dette krav må godkjennes av utavlskomiteen. 
     
  • The Irish Red & White Setter Club er kjent med at et antall irsk setter registrert i FDSB (Field Dog Stud Book) har vært importert fra Amerika (USA) og paret med irsk setter i Europa. Disse amerikanske irske setterne er ikke anerkjent som irsk setter av American Kennel Club eller The Irish Kennel Club, og Irish Red Setter Club er helt imot at hunder med slik avstamning under noen omstendighet kan inngå i den genetiske basen til irsk setter. Vi er kjent med at disse hundene stammer fra tidligere parringer med engelsk setter. Ikke under noen omstendighet kan hunder med slik avstamning brukes i noen deler av utavlsprogrammet.
     
  • Hunder som deltar i utavlsprogrammet må være merket med mikrochip for identifisering. Det er også foreslått at alle valper fra utavlsparringer kan DNA-testes på forespørsel fra utavslkomiteen. Dette vil inngå i avtalen som alle deltakerne i utavlsprogrammet må signere.
     
  • Alle utavlsavkom må entydig identifiseres på sine stamtavler i de tre første generasjonene med (X1), (X2), (X3) etter registreringsnummeret. 
     
  • Første generasjon utavl (X1), som ikke har riktig fenotype (ikke ser ut som irsk rød og hvit setter), kan ikke stilles på utstilling, men kan stilles på jaktprøve for stående fuglehunder.
     
  • Alle avkom etter utavl med riktig fenotype (ser ut som irsk rød og hvit setter) kan stilles på utstilling og jaktprøver, og nyter samme rettigheter som alle andre registrerte hunder.  
     
  • Andre generasjons avkom med feil fenotype vil bli registrert, men på stamtavlen skal det bemerkes ”kan ikke brukes i avl”(avlsperre). Eventuell avvik fra avlsperren må behandles og godkjennes av utavlskomiteen.  
     
  • Avkom med irsk rød og hvit setter-fenotyp fra irsk setter foreldre kan søke om å bli registrert som første generasjon utavl (X1), forutsatt at alle øvrige vilkår oppfylles.
     
  • Alle søknader om deltakelse sendes til:  
    Mr A. O’Neill, Secretary-Irish Kennel Club, Fottrell House, Greenmount Office Park, Harolds Cross Bridge, Dublin 6W. Ireland.

Anvisninger til oppdretter:

  • I utvelgelsen av avlsdyr til bruk i programmet, bør du etterstrebe å bringe inn ubeslektede linjer, men viktigere er det å nøye overveie egenskaper, styrker og svakheter til begge hundene i den foreslåtte paringen, inkludert gemytt, framtoning, jaktlige egenskaper etc. 
     
  • Underliggende for ditt valg av individer, både hva angår irsk rød og hvit setter og irsk setter, bør være forståelsen for at irsk rød og hvit setter er en brukshund og avlens krav til bruksegenskaper.
 Dette er en viktig mulighet til å ta tak i problemene med en begrenset genetisk base og sikre fremtiden for irsk rød og hvit setter. Det er en betydelig mengde tid og innsats påkrevd fra oppdretternes side for at dette programmet skal bli en suksess. Deres innsats er høyt verdsatt.